hd porn

Zabava

Otvorena izložba "Glazbala"

U ponedjeljak 10. veljače u Galeriji Sveučilišne knjižnice u Splitu otvorena izložba pod nazivom Glazbala, akademskog kipara Stipana Kujundžića.

Glazbala su rezultat višegodišnjeg  autorovog istraživanja te promišljanja istočnjačke narodne glazbene baštine i gudalačkih instrumenata, s posebnim fokusom na izvorne gusle Imotske krajine. Polazeći od tradicionalne izrade gusala mladi ih je kipar preoblikovao i gradio prema svojoj viziji, da bi u konačnici dobio neka nova, neobična i metafizička glazbala.

– Imotske gusle moja su opsesija. Odmalena sviram na nekoliko instrumenata, a tehniku građenja gusli odavna sam svladao. Želja da spojim kiparsko i glazbeno umijeće odredila je moju umjetničku usmjerenost pa sam tako počeo stilizirati glazbala u novim oblicima i dimenzijama. Tako su neka i dulja od dva metra, a zanimljivo je da takvi, drukčiji oblici instrumenata omogućuju nova akustička svojstva i stvaranje novih zvukova – kaže autor, ipa Stipan Kujundžić.

Izložbu je otvorio renomirani akademski kipar Kažimir Hraste istaknuvši:

– Drvo je najplemenitiji kiparski materijal, a to je Stipan jako dobro osjetio. Radeći sa drvom napravio je takav oblik koji daje zvuk. Čuvši ga,  poželio je da ga i mi svi čujemo i tako su nastale njegove gusle. To nisu samo glazbala već i otvori ili prolazi,  iz kojih izlaze zarobljeni zvukovi koji na čudesan način vraćaju drvu poklonjeni zvuk.

Otvaranje je bilo popraćeno glazbenom podlogom, skladbom pod nazivom Transfonija, autora Tibora Szirovicza; svojevrsni koncept napravljen fuzijom elektroničkih instrumenata i kompjutora te njihovog kombiniranja sa snimljenim matricama zvuka Kujundžićevih gusli.

Na kraju otvaranja posjetitelji su se mogli uvjeriti kako izložena glazbala nisu samo izložbeni eksponati već i funkcionalni instrumenti na kojima je mladi kipar  pokazao i zavidnu razinu muzičkog talenta.

 

 

Noć Muzeja 2014

Velika kulturna manifestacija hrvatskih muzeja ‘NOĆ MUZEJA’, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa 70-ak hrvatskih muzeja, održat će se u petak 31. siječnja od 18 do 01 sati. Zanimanje publike za ovogodišnju Noć muzeja izniman je i potvrđuje tezu o važnosti hrvatskih muzeja za ukupnu kulturno-turističku ponudu. Tijekom “Noći muzeja” ulaz u sve muzeje je besplatan!

 

Arheološki muzej u Splitu

Muzejski kustosi će voditi posjetitelje manifestacije Noć muzeja po grupama kroz stalni izložbeni postav postavljen u prizemlju zgrade Arheološkog muzeja u Splitu i lapidariju. U 19:00 sati otvorit će se izložba fotografija, a druženje u Noći muzeja nastavit će se uz koncert i tople napitke. Za posjetitelje manifestacije Noć muzeja 2014 Arheološki muzeju u Splitu omogućio je prodaju muzejskih publikacija po sniženim cijenama (popust 50%) . Stručno vođenje po grupama kroz stalni postav. Muzejski kustosi će voditi posjetitelje manifestacije Noć muzeja 2014. po grupama kroz stalni izložbeni postav postavljen u prizemlju zgrade Arheološkog muzeja u Splitu i lapidariju.

 

Atelje Vasko Lipovac

Tema Noći muzeja u Ateljeu Vaska Lipovca je spomenik Draženu Petroviću u Lausanni. Spomenik Draženu Petroviću Vasko Lipovac je izradio 1995. godine za Olimpijski muzej u Lausanni. Tim spomenikom Međunarodni olimpijski odbor odao je izuzetnu počast velikanu hrvatske i europske košarke za sportska dostignuća i promicanje olimpijskih vrijednosti. Dug put od ideje do realizacije spomenika, prekidan raznim prijeporima, biti će prikazan kroz originalne skice, makete te film i fotografije. Stručno vodstvo biti će u 18, 20 i 22 h.

 

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata

Projekcija filma “Otkrivanje spomenika Grguru Ninskom na Peristilu”, redatelja Milana Marjanovića iz 1929. godine u trajanju od 7,45 min (20:10 – 20:30 h). Nakon toga slijedi projekcija filma “Sunčani Split”, te nastavak izložbe Premiere 40.

 

Etnografski muzej Split

Razgledavanje stalnog postava i izložbe “Himalaja Stipe Božića”. Posjetitelji slobodno razgledaju stalni postav i izložbu, te mogu kustose pitati o raznim temama koje se tu obrađuju. Multimedijalno predavanje Sipe Božića od 21:00 do 22:00h. Mačevalački performans će se izvoditi u terminima 21:30, 22:30, 23:30 – 21:50, 22:50 i 23:50 h.

 

Galerija MKC Split / Dom mladih

IZLOŽBA Jadranko Runjić, „Leksikon“

slikarska serija 1 – 90, akril/medijapan, dim 40×40, 2013. Izložba je koncipirana od slika abecedno podijeljenih u skupine koje se nižu u neprekinutom nizu galerijskog postava. Motivi koji se jedva naziru sa svijetlih podloga prizori su osoba, pojmova, predmeta, biljaka… preciznije njihovi neobični spojevi koji su se jedni do drugih slučajno našli zakonom abecedne sistematizacije leksikona odnosno enciklopedijskog rječnika. Spomenuta forma, kao primjer metodičnosti i preglednosti u tumačenju svijeta i simbol cjelovitosti znanja, autoru je tematski okvir za razmišljanje o značenju u slikarskom mediju, načinima obrade podataka, sistematizaciji znanja i stvarnosti.

 

Galerija Studio Naranča

Galerija Studio Naranča skupnom izložbom Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Ede Murtića, Miroslava Šuteja slavi trideset godina djelovanja.

Galerija Studio Naranča izlaze u svom prostoru četiri velika umjetnika hrvatske moderne i suvremene umjetnosti – Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Miroslava Šuteja i Ede Murtića. Izložba je koncipirana kao hommage umjetnicima koji su dosad izlagali u galeriji Studio Naranča koja 2013 . slavi trideset godina postojanja. Na skupnoj izložbi izložene su skulpture, grafike, crteži, keramika, gvaševi i ulja na platnu, odnosno izbor iz opusa ova četiri značajna umjetnika.

Iako različitog umjetničkog rukopisa izabrana djela ova četiri velika imena hrvatske umjetnosti svojim senzibiltetom i modernitetom se izvrsno uklapaju u kontekst prostora galerije Studio Naranča. Između postavljenih djela i izložbenog prostora postoji nepobitna komunikacija i veza djela, umjetnika koji predstavljaju vrhunac hrvatske umjetnosti, kao što i zauzimaju važno mjesto u svjetskoj povijesti moderne umjetnosti.

Voditelj galerije i kustos izložbe će biti tijekom Noći muzeja u galerijskom prostoru na raspolaganju posjetiteljima.

Galerija Studio Naranča skupnom izložbom Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Ede Murtića, Miroslava Šuteja slavi trideset godina djelovanja. Izložba je koncipirana kao hommage četvorici velikih umjetnika hrvatske suvremene umjetnosti koji su imali samostalne izložbe u trideset godina djelovanja galerije. Na izložbi je predstavljen izbor iz opusa svakog umjetnika – skulpture, grafike, ulja na platnu i gvaševi. Izlozeni je izbor iz opusa svakog od ovih umjetnika. Iako različitog umjetničkog rukopisa izabrana djela ova četiri velika imena hrvatske umjetnosti svojim senzibiltetom i modernitetom se izvrsno uklapaju u kontekst prostora galerije Studio Naranča. Između postavljenih djela i izložbenog prostora postoji nepobitna komunikacija i veza djela, umjetnika koji predstavljaju vrhunac hrvatske umjetnosti, kao što i zauzimaju važno mjesto u svjetskoj povijesti moderne umjetnosti.

 

Galerija umjetnina Split

Otvoreno 18:00 – 01:00 h

IZLOŽBA Stalni postav

 

Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Gradska knjižnica Marka Marulića Split se i ove godine uključila u manifestaciju Noć muzeja s ciljem promoviranja i popularizacije splitske kulturne baštine izložbom dijela eksponata iz Zavičajne zbirke koja obuhvaća:

1. Donacije obitelji Radica, Grisogono i Buj:

Vaketa ili oputa (19. st) – pergamenski svitak, duguljasta traka izrađena od kravlje kože na kojoj su ispisana imena i prezimena članova 170 splitskih obitelji, koja su se stoljećima upisivala u Bratovštinu Sv. Križa u Velom Varošu.

Jedanaest bilježnica rukopisnih kuharskih recepata Eme Zuppa Grisogono s početka XX. stoljeća.

Notni zapisi koji sadrže rijetka djela velikih hrvatskih skladatelja kao što su Ivan Zajc, Josip Hatze te zbirku narodnih pjesama koje je sakupio poznati etnomuzikolog i glazbeni povjesničar Franjo Kuhač.

2. Grafička zbirka razglednica koja sadrži 1000 razglednica Splita iz prve polovice XX. stoljeća (od 1900. do 1945.), te predstavlja veliku dokumentarnu vrijednost s obzirom na temu i vrijeme.

 

Hrvatski pomorski muzej Split

Tijekom Noći muzeja kustosi Hrvatskog pomorskog muzeja Split biti će na raspolaganju zainteresiranoj publici za odgovore na pitanja.

Izložba „Prinove u fundusu HPMS“ biti će otvorena u 18:00 sati

Od 18:oo sati započinje Simbolični početak obilježavanja Stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Svim posjetiteljima Noći muzeja nude se muzejske publikacije po sniženim cijenama 30 – 70%.

 

Muzej grada Splita

I ove godine pozivamo Vas na Noć muzeja 2014. uz bogat kulturno-zabavni program u Muzeju grada Splita, Papalićeva 1 i Galeriji Emanuel Vidović, Poljana kraljice Jelene bb.

Uz posjet stalnom postavu Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović, možete pogledati i izložbu Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita te s početkom u 19,00 sati (Papalićeva 1) pridružiti se razgledavanju izložbe uz stručno vodstvo.

Otvorenje izložbe dječjih radova PORTRET MOG GRADA u 18,00 sati u prostoru Galerije Muzeja grada Splita (Dioklecijanova bb). Izložba se može razgledati tijekom cijele večeri.

Stalni postav muzeja možete doživjeti na jedan novi način u punoj multimediji uz najmoderniju Wi-Fi tehnologiju koristeći uslugu Smart Guide multimedijalnog besplatnog vodiča putem Vaših pametnih telefona.

S početkom u 19,00 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita odvijati će se cjelovečernja projekcija Multimedijalnih izdanja Muzeja grada Splita.

U glazbeno-zabavnom dijelu programa s početkom u 21,30 uživati ćete u nastupu Martine Thomas & Black Coffee, splitsko-zadarskog jazz sastava.

Muzejske publikacije i suveniri dostupni su po prigodnim cijenama na recepcijama Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović tijekom cijele večeri.

 

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

IZLOŽBA Arhiv u kamenu

IZLOŽBA Starohrvatska riznica

IZLOŽBA Crkvine – Cista Velika

RADIONICA Likovna radionica

OSTALO Meštrovićeva “Povijest Hrvata” – čuvarica naše baštine

PREDAVANJE Sat forenzike u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

PROJEKCIJA Izbor iz programa 2. međunarodnog festivala arheološkog filma: “Ponovno pronađeni parfem”, Luc Ronat, 27’

PROJEKCIJA Izbor iz programa 2. međunarodnog festivala arheološkog filma: “Putovanja klaustra”, Henri-Louis Poirier, 18’

PROJEKCIJA Predromaničko svjetlo, Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku, Vedran Kundić

OSTALO Prodaja muzejskih izdanja po promotivnim cijenama

IZLOŽBA Srednjovjekovna arheološka baština otoka Brača

STRUČNO VODSTVO Vodiči-volonteri Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“

 

Muzeji Ivana Meštrovića – Galerija Meštrović

IZLOŽBA Stalni postav remek djela Ivana Meštrovića u Galeriji Meštrović

IZLOŽBA MALI MEŠTAR

IZLOŽBA MEŠTART: Petar Barišić i Loren Živković Kuljiš – TRANZICIJE

 

Podrumi Dioklecijanove palače

Stručno vodstvo za posjetitelje od strane turističkih vodiča u periodu od 18:00 do 22:00 sata svakih sat vremena.

 

Prirodoslovni muzej i zoološki vrt

Razgledavanje uz stručna vodstva izložbi:

– Ratnici podzemlja

Izložbom se prikazuje dio špiljske recentne (kukci, škorpioni, šišmiši, čovječja ribica…) i fosilne faune (fosilizirani ostaci kralježnjaka – sisavaca iz fundusa Prirodoslovnog muzeja).

Svakih sat vremena u muzejskoj špilji ugasit će se svjetla i 20 posjetitelja dobit će priliku na poseban način zaviriti u tajni podzemni svijet, bit će pravi speleolozi i otkriti životinje koje obitavaju u našim špiljama, ali i one koje su tu nekoć živjele.

– Raznolikost morskih ribolovnih alata u Hrvata

Izložba će se otovriti 31.1.2014. u 12.00. Izložba prikazuje umanjene vjerodostojne modele različitih vrsta udičarskih ribolovnih alata,vrša, ostiju, mreža stajačica, okružujućih mreža, plivarica, vrša, ostiju i slično od kojih je većina namjenjena lovu samo pojedine riblje vrste, pa stoga i nose takva imena (srdelara, girarica, iglicara, palimidara, jastogara i sl.). te privremenog stalnog postava:

– Malakološka zbirka Bakotić

zbirka sadrži primjerke kućica mekušaca iz Jadrana i tropskih mora, prekrasne koralje, spužve i bodljikaše.

Uz zvukove mora posjetitelji će razgledati jednu od najbogatijih malakoloških zbirki.

Projekcije dokumentarnog filma Otvoreno more autora Ante Žuljevića i Draška Holcera: 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 i 24.00. Trajanje filma je 50 min.

Za najmlađe će se pripremiti prigodne „putovnice“ za istraživače muzeja koje će djeca moći ispunjavati kod kuće te ih naknadno donijeti u muzej. U putovnicu djeca trebaju upisati svoje ime, nacrtati omiljenu životinju ili predmet kojeg su vidjeli u muzeju, nacrtati sebe te ispuniti ono što se može raditi u muzeju.

Razgledavanje uz stručna vodstva izložbi: – Ratnici podzemlja (otkrivanje tajni života u špiljama) – Raznolikost morskih ribolovnih alata u Hrvata (prikaz modela različitih ribolovnih alata) te privremenog stalnog postava: – Malakološka zbirka obitelji Bakotić (razgledavanje jedne od najbogatijih malakoloških zbirki) Projekcije dokumentarnog filma Otvoreno more autora Ante Žuljevića i Draška Holcera: 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00 i 24.00. Trajanje filma je 50 min.

 

Stara gradska vijećnica

U Noći muzeja pogledajte izložbu “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi”.

Izložba petnaest originalnih printova australskih Aboridžina pod nazivom “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi”. Ova umjetnička djela dio su slabo poznate tradicije aboridžinske vizualne umjetnosti koja se odnosi na yilpinji, takozvanu ljubavnu magiju koju prakticiraju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji.

Izložba petnaest originalnih printova australskih Aboridžina pod nazivom “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi”. Ova umjetnička djela dio su slabo poznate tradicije aboridžinske vizualne umjetnosti koja se odnosi na yilpinji, takozvanu ljubavnu magiju koju prakticiraju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji.

 

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Stalni postav Odjela specijalnih zbirki: Put u središte riznice

Navedenom izložbom SKS predstaviti će neke od rariteta iz zbirke Dalmatica Odjela specijalnih zbirki u originalnim izdanjima i reprintima vezano uz povijest Splita, nakladničke znakove i ilustracije iz zbirke knjiga tiskanih u 16. i 17. stoljeću.

Zainteresirani posjetitelji moći će nabaviti izdanja SKS po povoljnoj cijeni.

 

Sve lokacije Noći Muzeja možete pronaći na karti.

 

Izvor: Noć Muzeja 2014

Brucošijada FGAG-a

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Vas poziva ovo petka 17.01. u 22:00h u splitski klub Vanilla na svoju brucošijadu na kojoj će vas svojim hitovima zabavljati grupa Magazin.

 

Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 35,00 kn. Cijena ulaznice u četvrtak i petak iznosi 45,00 kn.

PRODAJA ULAZNICA OD PONEDJELJKA DO PETKA:

– Vanilla Club / od 09.00 do 21.00 sat
– Građevinski fakultet / od 10.00 do 15.00 sati
– Ekonomski fakultet / od 10.00 do 15.00 sati
– Pravni fakultet / od 10.00 do 12.30, te od 15.00 do 17.30 sati

Domaćini večeri su brucoši fakulteta Građevine, arhitekture i geodezije u Splitu.

Info i rezervacije na mobitel 099 831 30 50.

20 načina kako zaštititi identitet od hakera

Koristite li istu lozinku za sve stranice? Objavljujete li osobne stvari na Facebooku? Ako je vaš odgovor da, vi ste potencijalna meta za internetske kriminalce čije računalne prevare koštaju i novaca i živaca. Pročitajte top savjete stručnjaka kako zaustaviti prevarante.

Više…

SORRY, I’M ERASMUS: Video što sve čeka studente na Erasmusu

Talijan Giuseppe Turchiaro je snimio video u kojem objašnjava sve one sitnice i činjenice o Erasmusu koje se ne spominju u službenim podacima. Turchiaro tvrdi da nijedan Erasmus student nikad nema novaca jer stalno troši na izlete i alkohol, ali da je osjećaj zabave nemjerljiv s bilo kojim drugim programom.

Više…

NOĆ KAZALIŠTA: Bogat program u Splitu

Noć kazališta održat će se u danas, 17. studenog, u tridesetak hrvatskih gradova i više od osamdeset kazališta i institucija u kojima će se izvesti 120 predstava i organizirati 60 popratnih programa.

Više…

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica