hd porn

USPUST

  • O nama

  • Obavijesti

  • Projekti

  • Kontakt

UDRUGA STUDENATA POVIJESTI UMJETNOSTI SPLIT (USPUST)

Udruga studenata povijesti umjetnosti Split osnovana je početkom travnja 2010. godine s ciljem promicanja povijesti umjetnosti i proučavanja kulturne baštine, kao i povezivanja sa sličnim udrugama iz Hrvatske i inozemstva. Jedan od glavnih projekata Udruge na kojem trenutno radimo jest pokretanje časopisa ART&ŠTA u kojem će studenti imati prilike objavljivati svoje radove, istraživanja, osvrte na izložbe, knjige, članke i predavanja, dojmove sa terenskih nastava, odrađenih praksi i konferencija te razgovore s umjetnicima i povjesničarima umjetnosti. Časopis će biti publiciran kao godišnjak, no tijekom cijele akademske godine postojati će u „online“ obliku, na našim službenim internetskim stranicama koje su u pokretanju. Osim toga, kao praktični ciljevi Udruge mogu se još istaknuti i djelatnosti poput organizacija konferencija, radionica, izložbi ili studentskih susreta koje smatramo izuzetno potrebnim studentima povijesti umjetnosti jer razmjena iskustava i ideja o umjetnosti i bogatoj baštini naše zemlje ujedno pridonosi i očuvanju iste.

Udruga trenutno broji oko 40 članova, studenata svih godina studija Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Ono što je posebno važno naglasiti jest činjenica kako je činom osnivanja Udruge Split, grad izrazito bogate kulturne baštine i civilizacijske tradicije koja seže još od razdoblja kasne antike, konačno dobio mogućnost otvaranja ili upoznavanja brojnih zakutaka svoje prošlosti koja nas uvelike čini onim što jesmo te otvaranja novim umjetničkim strujanjima čiji je prodor izuzetno važan za naš grad. Stoga smo kao Udruga, koliko god ona još uvijek bila mlada, i više nego otvoreni za suradnju ne samo s drugim studentima, već i drugim etabliranim kulturnim institucijama u našem gradu, posebno u vezi ostvarenja raznovrsnih projekata od obostranog interesa.

NAJAVA PROJEKTA:

IZLOŽBA O ANTIČKOM MRAMORNOM STOLU (MENSI) IZ TRIKLINIJA DIOKLECIJANOVE PALAČE
Suradnja s Društvom prijatelja muzeja i Odsjekom za gradsku jezgru

Projekt je zamišljen tako da studenti naprave izložbu pod vodstvom članova udruge Društvo prijatelja muzeja Split  uz stručnu suradnju kustosa Muzeja grada Splita. Izložba bi bila postavljena u prostoriji Muzeja grada Splita u kojoj se danas čuva menza. Ovaj projekt predviđa da izložba bude informativna, edukativna i privlačna kako građanima Splita, tako i turistima. Na ovaj način mramorni antički stol (mensa) dobit će  primjereniju prezentaciju i biti će  valoriziran, kako to ovakav arheološki nalaz i zaslužuje. U projekt su posredstvom udruge Društvo prijatelja muzeja Split uključeni  studenti Udruge studenata povijesti umjetnosti Split i UMAS-a. Na taj način biti će ostvarena suradnja ustanova u kulturi i obrazovnih institucija, a studenti će imati priliku educirati se kroz praktičan i zanimljiv rad u muzeju na izvornom spomeniku.

29. travnja 2010.
PROMOCIJA ČASOPISA „KONTRAPOST“
Gosti iz Zagreba
Odmah po osnutku Udruge, pozvali smo urednice časopisa „Kontrapost“, Kluba studenata povijesti umjetnosti iz Zagreba da nam predstave svoj novi broj. U razgovoru s njima formirana je ideja i osnivanju našeg vlastitog časopisa.

18. svibnja 2010.

IZLOŽBA „STVARANJE“ , MUZEJ GRADA SPLITA
Izlažu studenti Umjetničke Akademije u Splitu
Problematika pojma „stvaranja“ svakako propada među one pojmove koji se nalaze u samim temeljima proučavanja umjetnosti. „Stvaranje“ o kojem je ovdje riječ može se primijeniti na dvjema različitim razinama. S jedne strane postoji ključni elementarni čin individualnog umjetnika u kojem se on definira kao aktivni sudionik i oblikovatelj jedne nove „stvarnosti“ koja otvara pitanje svog odnosa prema onoj konvencionalnoj, objektivnoj stvarnosti; koliko je, na primjer, svijet slike ujedno i slika svijeta? Druga veza sa „stvaranjem“ znatno je jednostavnije naravi. Ova izložba poslužila je i kao svojevrstan uvod ili početak djelatnosti Udruge studenata povijesti umjetnosti. Zato je ova izložba izuzetan povod za upoznavanje šire javnosti ne samo sa umjetničkom produkcijom splitskih studenata i djelatnošću novonastale Udruge već i za uspostavljanje i produbljivanje međusobne suradnje svih strana ovog trokuta.

21. kolovoza 2010.

DANI DIOKLECIJANA – RIMSKI VRTIĆ
Nekoliko članova Udruge sudjelovalo je u realizaciji rimskog vrtića u sklopu Dana Dioklecijana. U suradnji s voditeljicom, arheologinjom Ivanom Ožanić Roguljić održana je dječja igraonica gdje su djeci predstavljene igre iz rimskog doba.

Rujan 2010.
PROVEDBA ISTRAŽIVANJA O ODNOSU MUZEJA I LOKALNE SAMOUPRAVE
Članovi Udruge proveli su anketu u organizaciji European Network of Cultural Administration Training Centres, na internacionalnoj razini o odnosu muzeja s lokalnom samoupravom. U projekt su bili uključeni muzej Louvre, muzej u Manchesteru, koordinacija udruga kulturne baštine iz Bruxelles-a te grad Split – uprava za staru gradsku jezgru i Opservatorij kulturnih politika iz Splita. Cilj projekta je bio ispitati kakva je uloga pojedinih muzeja na području lokalne zajednice.

09. prosinca 2010.
IZLOŽBA „DIJALEKTIKA NAKON DIJALEKTIKE“, ATELIJER ZA MODELIRANJE GLINE, GALERIJA MEŠTROVIĆ SPLIT
Izlažu studenti Umjetničke Akademije u Splitu
Pitanje identiteta jezika današnje umjetničke scene prevladalo je dijalektiku između tradicionalnih umjetničkih praksi i svaštare novih medija. Paradigma o krizi umjetnosti je aktualna još jedino kada o njoj govori promatrač iz publike. Stručna javnost je davno vidjela cara golog i pomalo prihvatila da je za novu osjetljivost i pristup umjetničkom djelu ključna riječ tolerancija. Sve ostalo bi značilo nepoznavanje (r)evolucije umjetnosti koju je iznjedrilo prošlo stoljeće. Zašto dijalektika nakon dijalektike? Prvu dijalektiku u umjetnosti predstavlja „sukob“ koji se dogodio prije gotovo sto godina, a mi prikazujemo onaj koji se nastavlja i danas – to je „sukob“ umjetničkih praksi koji još uvijek povlači pitanja statusa umjetničkog djela. Ova izložba pruža uvid u prakse današnjih studenata Umjetničke akademije u Splitu. Krećući se od tradicionalne figuracije, dolazimo do suvremenih formi izraza te postavljamo pitanje o vrednovanju i percepciji tih radova u očima javnosti, a u isto vrijeme pokazujemo i stav izlagača koji se očituje već u primjeni materije za realizaciju ideja. Današnje doba pred umjetnika postavlja premise poput identiteta, intimističkog prostora, interdisciplinarnosti i transmedijalnosti. Umjetnik danas prema svojim kreativnim afinitetima, neopterećen medijem, bira svoj interpretativni pristup osobnih utopija i distopija. Postavljajući različite medije u isti prostor suprotstavljaju se Meštrović kako umjetnik koji je cijenio figuraciju, oni koji su i danas vjerni tradicionalnom izričaju, kao i novi mediji koji okupiraju njegov prostor.

Udruga studenata povijesti umjetnosti Split

Filozofski fakultet,
Hrvojeva 8,
21000 Split

Predsjednica: Marina Batinić
Tajnica: Ivana Triva

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica