hd porn

ESN Split

ESN (Erasmus Student Network) Split studentska je udruga, neprofitna studentska volonterska organizacija koja okuplja studente svih fakulteta željnih druženja sa studentima iz cijele Europe. Osnovani smo u svibnju 2012. godine i brojimo dvadesetak članova. ESN postoji još u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku.

ESN djeluje na razini Europe i postoji u svim članicama EU i njihovim gradovima, pruža mogućnosti za samorazvoj i razumijevanje kulturoloških razlika te djeluje pod motom „studenti pomažu studentima”. Sudjeluje u stvaranju mobilne i fleksibilne obrazovne okoline, razvijajući studentsku razmjenu na nekoliko razina te osiguravajući međunarodno iskustvo onim studentima koji nisu u mogućnosti studirati u inozemstvu („internacionalizacija kod kuće”). Naše usluge godišnje koristi 150 tisuća međunarodnih studenata, a relevantnim informiranjem potičemo domaće studente na odlazak u inozemstvo radi stjecanja iskustva. ESN se trenutno sastoji od 418 ogranaka u 36 zemalja te time doprinosi multikulturalnom i međunarodnom okruženju za svoje volontere.

Naša misija je pomoći inozemnim studentima koji dolaze u Split u procesu prilagodbe našoj kulturi i uključivanja u društveni život grada. Stranim studentima koji dođu u Split omogućavamo lakšu integraciju s okolinom. Pomažemo im oko potrebne papirologie, brinemo o njihovim potrebama, pravima i interesima te se intezivno družimo s njima. Putem “Buddy sistema” svakom stranom studentu dodjeljuju se prijatelj (osoba) koja im pomaže pri snalaženju u novoj sredini kao i u svakodnevnom životu.

Također, informiramo domaće studente o njihovim mogućnostima i prilikama te programima razmjene. S obzirom na to da su mnogi naši članovi bili na razmjeni preko programa mobilnosti, i sami smo bili članovi ESN-a u drugim državama Europe. Kako smo bili ranije u njihovoj koži, razumijemo izazove s kojima se suočavaju, te im želimo pomoći na najbolji mogući način.

Početkom ožujka naša udruga je održala Welcome week za studente koji će provesti ljetni semestar akademske godine 2012./2013. na Sveučilištu u Splitu. Tjedan prepun aktivnosti započeo je predavanjem u Multifunkiconalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice gdje su djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju izrazile dobrodošlicu studentima te ih upoznale sa Sveučilištem, gradom domaćinom, administrativnim procedurama potrebnim za boravak…

Kasnije smo imali obilazak grada uz pratnju vodičem, šetnju Marjanom i Sustipanom. Subotu smo proveli cijeli dan zajedno, posjetivši najprije Trogir, zatim se prepustili uživanju u suncu te upoznavanju s kulturnom baštinom tog malog grada pod UNESCO-vom zaštitom. Navečer smo imali tradicionalnu hrvatsku večeru, a nakon toga je održan Welcome Erasmus Student party & Salsa party gdje su studenti uživali uz strane hitove i pokazali svoje plesno umijeće. U nedjelju, nakon odmora, po splitskom smo običaju, popili kavu na Bačvicama, a navečer smo se zabavljali na kuglanju.

Naše sljedeći projekt koju smo organizirali „Social Erasmus“ bit će realiziran od ovog tjedna u suradnji sa srednjim školama u Splitu gdje će se strani studenti aktivno uključiti u zajednicu i pomoći mladima da iz prve ruke dobiju odgovore na pitanja i čuju zanimljiva iskustva.

Također članovi ESN-a su sudjelovali kao facilitatori na temu obrazovanje i mobilnost na Grupnoj raspravna za projekt 28. zvjezdica na kojoj je sudjelovalo 100 mladih u dobi od 16 do 24 godine koji su iznosili svoje stavove i mišljenja o utjecaju ulaska RH u Europsku uniju.

Nadamo se da će studentima boravak na Sveučilištu u Splitu ostati u lijepom sjećanju. Do sada su već neki studenti, koji su došli u zimskom semestru, zatražili produljenje svog boravka i na ljetni semestar. Splićane su ocijenili kao gostoljubive i srdačne domaćine, a mi im želimo osim sunca i mora pružiti još mnogo toga.

Pogađate koja im je omiljena hrvatska riječ? „Polako“ J

 

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica