Debatno društvo Sveučilišta u Splitu

  • O nama

  • Obavijesti

  • Projekti

  • Kontakt

Debata je strukturirana i vremenski strogo definirana rasprava o zadanoj temi, u kojoj, po preciznim pravilima, sudjeluju dvije ekipe, vlada i opozicija, zastupajući mišljenje za i protiv određene teze ali neovisno o svojim privatnim stavovima. Debata unaprijeđuje sposobnost čovjeka da iznese, argumentira i obrani odnosno dokaže ispravnost svoga mišljenja sugovornicima, publici, ili širem slušateljstvu.

Također, kroz debatu i zastupanje strane protivne vlastitom stavu čovjek uči logično i kritično razmišljati, te na taj način ocjenjivati svoje i tuđe stavove i ideje na osnovi argumenata, a ne demagogije.

Postoje mnogi debatni stilovi i vrste debate, koji su se razvili na sveučilištima i debatnim školama širom svijeta (Britanska parlamentarna, Američka parlementarna, Lincoln-Douglas, Karl Popper). Tipovi debate međusobno se razlikuju u broju sudionika, trajanju i redoslijedu govora, te količini vremena za pripremu, a zajedničko im je fokusiranje na kvalitetu argumentacije, nastupa i organizacije govora.

Tako debata prosječnom studentu opterećenom tremom, strahom, nekritičnošću i/ili nestrukturiranošću, pomaže poboljšati govorničke vještine i steći kvalitete nužne ne samo za uspjeh na debatnim natjecanjima, već i za uspješnost u svim životnim situacijama koje uključuju komunikaciju i kritičko mišljene.

Hrvatska akademska debatna liga (HADL) krovna je nacionalna debatna organizacija koja djeluje od 1999. godine. Debatni klub Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu osnovan je od strane HADLA-a 2001. godine, a od 2006.godine djeluje u kontinuitetu na Pravnom fakultetu, te nam je u planu osnivanje kluba i na Ekonomskom fakultetu.

Od važnijih projekata debatnog društva ostvarenih na početku ove akademske godine zasigurno je osnivanje Europske (kontinentalne) debatne lige (ECDL) u Splitu na Pravnom fakultetu što je značajni napredak evropske, a i hrvatske parlamentarne natjecateljske debatne lige. Prva službena sezona započeti će u akademskoj godini 2011./2012., ali će se već u ovoj tekućoj 2010./2011. provesti pripremna sezona.

Za potrebe prve, probne sezone, nekoliko debatnih klubova se ponudilo organizirati turnire koji bi bili dio EDL-a. Za početak su održani domaći turnir “Split Open” u listopadu, slovenski turnir “IDAS” (The International Debate Academy Slovenia) u studenom 2010. i latvijski turnir SSE Riga IV u prosincu. Tijekom akademske godine dogovoreni su turniri u Srbiji (u Beogradu u veljači) i Grčkoj (u Ateni u travnju), a planiraju se održati i u Njemačkoj, Austriji, BiH.

Timovi iz svih djelova Europe pozvani su sudjelovati na turnirima ECDL-a koji će se održavati u britanskom parlamentarnom stilu (BP).

Osnovno pravilo Lige koje je na osnivanju postavljeno određuje da svaki turnir koji želi biti dio EDL-a mora osigurati minimalne uvjete za 24 tima. Na kraju svake sezone održavat će se “Masters turnir” za najuspješnije debatante gdje će se među top-timovima izabrati “najbolji od najboljih”, tj. Pobjednik Europske debatne lige.

Prvi debatni turnir probnog kola Europske (kontinentalne) debatne lige održan je upravo u našem gradu Splitu. “Split Open 2010” kao dio Hrvatske akademske debatne lige (HADL) upriličen je krajem listopada u prostorijama Pravnog fakulteta, a finale su svečano održane u srcu grada, na trgu Dioklecijanove palače – Peristilu.

Isto tako vrijedno je spomenuti projekt koji je na debatnoj sceni prisutan godinama, a to je edukacija mladih debatanata koja će se ove godine održati u ožujku na Pravnom fakultetu gdje sve mlade ljude željne znanja o debati podučavaju vrsni hrvatski debatanti sa zavidnim debatnim rezultatima postignutim na svjetskim i europskim natjecanjima.

Svi studenti koji se žele uključiti u debatu mogu se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na kontakt broj 095 513 35 55 , te 098 55 59 99.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica