Nedjelja, Studeni 21, 2010

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici Studentskog zbora izrazili su svoje nezadovoljstvo novim modelom participacije školarine kojim će svi brucoši biti oslobođeni od plaćanja, ali do problema dolazi kod onih studenata koji će za predstojeće godine studija morati platiti previsoke cijene za onoliko ECTS bodova koliko ne upišu.

Naime, cijena jednog ECTS boda iznosit će mnogo više od dosadašnjih cijena ECST bodova koje su se dobile tako da se ukupna školarina podijeli sa ukupnim brojem ECTS bodova koji iznosi 60. Po novom modelu ta se školarina dijeli sa 18, umjesto sa 60 te je, kao što su isticali predstavnici Studentskog zbora, ona preskupa.  U svojim zahtjevima, dalje ističe Ivan Bota, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, traže da sastavnice zamrznu trenutni iznos participacije kao i bodovni prag za upis u višu godinu studija. Isto tako studenti koji ispune uvjete za upis u višu godinu studija, propisane od strane sastavnica, trebaju ostvariti upis bez plaćanja participacije sukladno obećanjima Rektorskog zbora i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.  U slučaju neispunjenja uvjeta studenti su odlučni da neće pristati na kompromise, jer su ovi njihovi zahtjevi realni i već su sami po sebi kompromis. Također iznose nezadovoljstvo što ih Rektorski zbor ne poziva na svoje sjednice, te važne odluke u kojima bi oni trebali sudjelovati donosi njima iza leđa, kako je kazao Vide Popović,predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Problem je i u tome, kako dalje ističe Vide Popović, što svako sveučilište radi po svojoj samovolji, te će se dogoditi da cijene pojedinih ECTS bodova neće biti jednake na svim sveučilištima. Ova oštra protivljenja sa strane Studentskog zbora shvatljiva su i opravdana jer ako prihvatimo model plaćanja jednog ECTS boda koji će u tome slučaju na nekim fakultetima iznositi i do 900 kn tada bi participacija tim studentima iznosila trostruko više nego sadašnja cijena pune školarine.

 

Anketa

Da li ste zadovoljni kvalitetom studiranja na Sveučilištu u Splitu?

Zadnje na forumu

Napisao: nils
Sep.02.10
Napisao: joker12
Jun.24.10
Napisao: spongeBOB
Jun.22.10
Napisao: hub
Jun.15.10
Napisao: Gule88
Jun.04.10

Tko je online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 

Mi na internetu

Vi pitate

U

koliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

 

Mi smo tu za Vas.

Pitaj pravobranitelja

U

koliko mislite da su povrijeđena Vaša prava ili imate pitanje, slobodno nas kontaktirajte.

 

Statut Studentskog Zbora

Pravilnik o studijima i sustavu studiranja na Sveučilištu u Splitu

Pravilnik o Studentskom zboru Sveučilišta u Splitu i drugim studentskim organizacijama koje djeluju na razini Sveučilišta u Splitu