hd porn

Izložba „Alegorija plovidbe“ umjetnika Tee Morić Šitum i Ivana Listeša


Izložba „Alegorija plovidbe“ umjetnika Tee Morić Šitum i Ivana Listeša otvorit će se u  utorak, 23. Veljače, u 19 sati u Galeriji Sveučilišne knjižnice Split, Ruđera Boškovića 31.

Iz kataloga izložbe „Alegorija plovidbe“,  kustosica izložbe Antonija Eremut Erceg:

“Ako bismo morali imenovati „najistrošenije“ motive umjetnosti u Dalmaciji, more i brodovi bili bi naprosto neizbježni, ako ne i zazorni. Da vam slikarica u kasnim dvadesetima i slikar u ranim tridesetim godinama kažu da upravo na njima zasnivaju novi ciklus, vjerojatno biste ih u najboljoj namjeri uputili da se okrenu nečem drugom jer takvim izborom motiva opasno plešu po rubu kiča. Ipak, Tea i Ivan nam Alegorijom plovidbe ukazuju na činjenicu da arhetipski motivi mora i brodova sami po sebi niti jesu niti mogu biti klišej i kič, već takav može biti isključivo plošni i posve pojednostavljeni tretman kojem su prečesto izloženi. U zadanom kontekstu, paradoksalno hrabro i buntovno odabirući temu plovidbe, pokazuju nam koliko i kako umjetnost transformira fragmente svakodnevnice, čineći ih začudnima i slojevitima. Tea Morić Šitum i Ivan Listeš stvorili su dva čarobna svijeta čiji kolorit bombardira i preplavljuje očni živac, a gledatelju ostavlja utisak toliko potrebne vedrine. Temu promišljaju s različitih konceptualnih, ali sličnih tehničkih polazišta kojima se otklanjaju od klasičnoga slikarskog izraza.”


BIOGRAFIJE AUTORA: 

Ivan Listeš rođen je 1983. godine u Splitu. Završio je slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti u Splitu 2001. godine. Diplomirao je slikarstvo 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je u više umjetničkih radionica, projekata i perfomancea. Živi u Kaštel Sućurcu.

Tea Morić Šitum rođena 1987. godine je u Splitu. Nakon srednje škole odlazi u Zagreb na Akademiju likovnih umjetnosti gdje je diplomirala kao magistra edukacije likovne umjetnosti, slikarskog odsjeka. Živi i radi u Kaštel Gomilici. TIF koncept studio, aktivni je projekt u spajanju znanja primijenjenih i likovnih umjetnosti na kojem radi u suradnji sa svojim suprugom kiparom. Članica je HDLU-a od 2011. i HULU-a od 2013. godine.

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica