Studenti, kantine će krešit 50 posto!

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta već duže vremena priprema novu uredbu za prehranu studenata, a ona nije dobra ni za studente ni za studentske centre, jer će rezultirati poskupljenjem većine hrane u kantinama za gotovo 50 posto, smanjenjem broja artikala, kao i smanjenjem broja proizvoda koje student može kupiti tijekom dana.

 

 

Ističe to Ivan Žižić, predstavnik studenata u Upravnom vijeću splitskog SC-a, koji je bio uključen u donošenje ovoga pravilnika, ali tvrdi da se nisu uvažavale primjedbe ni studenata ni studentskih centara. Kako doznajemo, konačni nacrt sporne uredbe o potpori za pokriće troškova prehrane studenata donesen je krajem veljače, a u idućih par mjeseci stupit će na snagu.

25.000 studenata

– Iz uredbe se da iščitati strategija razvoja studentske prehrane od strane MZOŠ-a koja daje jasne naznake zatvaranja kantina. Poskupljenjem svih proizvoda u kantinama za gotovo 50 posto studenti Sveučilišta u Splitu naći će se u najgorem položaju. Naime, nijedno drugo sveučilište nema toliko malo menzi kao splitsko, gdje se veliki dio studenata hrani u kantinama – ističe Žižić.

Split ima samo pet studentskih menzi i devet kantina u kojima se hrani čak 25.000 studenata.

– U menzama se u redu čeka nekad i preko 45 minuta. Što će se dogoditi kad hrana u kantinama poskupi, a samo nekim toplim obrocima ostanu iste cijene? Što će se dogoditi zatvaranjem kantina? Gdje će se 25.000 studenata hraniti? – pita Žižić, koji je o ovome izvijestio i Sveučilišni Senat, pa je ovaj problem uvršten na dnevni red sjednice, koja će se održati u srijedu.

– Molimo članove Senata da razmisle o rješenjima ovih problema jer se snižavanjem razine studentskog standarda snižava i standard Sveučilišta te postajemo manje konkurentni – ističe Žižić. Prema riječima Mira Jukića, uskoro diplomanta Medicinskog fakulteta i dopredsjednika splitskog Studentskog zbora, ni splitski SC ne slaže se sa spomenutim pravilnikom.

Samo dva obroka dnevno

– Prema njezinim odredbama, hrana će se klasificirati na više skupina, među ostalim, na hranu koja je na meniju i onu koja nije. Cijena menija raste za gotovo 30 posto. Prosječna prodajna cijena ručka bila je 16,70 kuna, a sada je predviđena cijena od 22,60 kuna. Postotak subvencije potpore Ministarstva za prehranu koju ostvarujemo preko studentskih iksica na menije pada na 71,24 posto. Sva hrana koja nije na meniju bit će subvencionirana od MZOS-a sa 50 posto, a do sada je subvencija bila 73,65 posto za svu hranu. To znači da će student ubuduće plaćati dvostruko više nego dosad hranu koja nije na meniju – ističe Jukić, napominjujući kako je novom uredbom ukinuta i razina prava za vrhunske sportaše, te da se dnevna prava studenata na prehranu smanjuju upola.

Drugim riječima, do sada su studenti mogli dnevno uz subvenciju Ministarstva pojesti četiri obroka, a po novome će se morati zadovoljiti s dva.

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica