Splitski veslači bolji od Oxforda i Cambridgea

U subotu 7. svibnja je u Splitu na regatnom polju u Spinutu održana 10. Međunarodna veslačka regata Sveti Duje. Posjetitelji su po predivnom danu uživali u utrkama sveučilišta iz Splita, Oxforda, Cambridgea, Dubrovnika, Zagreba, Beograda, Novog Sada, Kopera, Budimpešte, Beča i Sofije.

Natjecanje je započelo u 9 sati Otvorenim prvenstvom Sveučilišta u Splitu, gdje su se natjecale ekipe sljedećih fakulteta: FESB, Ekonomski fakultet, Kineziološki fakultet, Pomorski fakultet i Arhitektonski fakultet. Pobjedu su ove godine odnijeli FESB-ovci.

Nakon toga su uslijedile kvalifikacijske utrke sveučilišta. U grupi 1 na regatnom polju su krenule posade sljedećih sveučilišta: Split1, Oxford, Kopar, Budimpešta, Beograd i Dubrovnik a u grupi 2: Novi Sad, Split2, Cambridge, Beč, Sofija i Zagreb. U A finale su se plasirale posade Split 1, Oxford, Cambridge, Novi Sad, Kopar, Split 2 I Beč. Bečanima je za vrijeme eliminacijske utrke otkazao kormilarski uređaj čamca, izgubili su pravac što im je uzrokovalo značajno gubljenje pozicije u utrci te su suci donijeli odluku da se Bečani priključe finalu.

Naši Splićani su odnijeli pobjedu ispred drugoplasiranog Oxforda koji je i u revanšu bio bolji od svojih suparnika Cambridgea koji su na cilj stigli treći.

Zanimljivost utke je što je finale komentirao jedan od najpoznatijih britanskih sportaša, James Cracknell, osvajač dvije olimpijske zlatne medalje (Atena i Sydney) te 7 svjetskih zlata, strastveni avantiurist koji je biciklom prešao Ameriku, slomljenim stopalom pretrčao Dolinu smrti, vukao sanjke do Južnog pola I poznato lice BBCjevih dokumentaraca. James inače komentira I slavni The Boat Race s Temze.

U poslijepodnevnim satima su na splitskoj Rivi snage odmjerili već dokazani veslači, nositelji brojnih olimpijskih i svjetskih odličja, “legende” Oxforda, Cambridgea i Splita. I među veteranima pobjedu su odnijeli splićani!

 

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica