Izrada pokazne – zbog čega ovakav postupak?

Zbog negodovanja mnogih studenata oko novog postupka izrade studentske pokazne karte, osjetili smo se dužni objasniti svima zbog čega je do ovakvog postupka došlo i pokušati odgovoriti na vaša najčešća pitanja.

Zbog čega sve ovo?

U pozadini svega je “politika” oko financiranja razlike u cijeni pokazne karte studenata od strane grada i države.

Situacija je takva da ministarstvo (MZOŠ) financira razliku u cijeni pokazne samo studentima koji imaju prijavljeno boravište u Splitu.

Kako studenti bez prijavljenog boravišta ne bi potpuno izgubili pravo na jeftiniju pokaznu kartu, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu je izborio da se razlika u cijeni pokazne karte za navedene studente financira iz proračuna Grada Splita. Zbog toga se cijeli postupak zakomplicirao.

Zašto ne možemo svi sa istom potvrdom napraviti pokaznu kartu?


Kada bi svi studenti izrađivali pokaznu kartu pomoću iste potvrde, Promet ne bi znao kome slati račun za koje studente, državi ili gradu Splitu. Zato studenti koji imaju prijavljeno boravište u Splitu izrađuju pokaz uz predočenje potvrde o boravištu i Prometu razliku plača MZOŠ, a za studente s našom potvrdom plaća grad Split.

Zbog čega onda ovjeravanje izjave?

Izjava koju ovjeravate u javnog bilježnika također nije besmislena. Pošto je boravište kriterij za dobivanje popusta za pokaznu kartu, ukoliko nemate potvrdu o boravištu, morate imati službeni dokument koji to potvrđuje, u ovom slučaju izjavu koju ovjeravate (na vlastitu odgovornost) u javnog bilježnika.

Zašto moramo ponovno po potvrdu kad smo već izvadili pokaznu kartu za prošli mjesec?


Prošli mjesec svi studenti su išli sa istom potvrdom od fakulteta i našim pečatom na pozadini te su svi „pali“ na teret proračuna Grada Splita, a gotovo nitko na teret MZOŠ-a. Grad je izrazio nezadovoljstvo takvim raspletom jer nije imao predviđena sredstva za sve studente te je „naredio“ da to sredimo ukoliko želimo da i dalje financiraju pokaznu kartu za studente koji borave u Splitu ali ne mogu dobiti potvrdu o boravištu. Zbog toga je uveden sistem sa dvije različite potvrde.

Zaključak

Dakle cijeli ovaj postupak zaista jest kompliciran, ali sjetimo se da je država ta koja financira pokaznu kartu samo studentima s prijavljenim boravištem, a da bi svi ostali izgubili isto pravo. Idealno bi bilo da postoji jedinstveno financiranje svih studenata na Sveučilištu i tada do svega ovoga ne bi došlo. Da li je kriv  grad Split ili MZOŠ teško je reći, ali u trenutnoj situaciji u državi ni jedni ni drugi nisu spremni izdvajati veća sredstva od predviđenog.

U konačnici, vjerujemo da je studentima bez prijavljenog boravišta ipak draže proći jednom cijeli ovaj postupak nego da moraju plaćati punu cijenu pokazne karte cijelu godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica