Humanitarna akcija izazvala reakcije

Splitski su studenti prije desetak dana ispraznili iksice i kupljenu hranu predali splitskom Caritasu, ali i prozvali ministarstvo zbog lošeg stanja u splitsim menzama. Ministarstvo lopticu prebacuje na SC Split.

Studentski zbor sveučilišta u Splitu je 18. siječnja, pod vodstvom v.d. predsjednika Ivana Žižića, organizirao humanitarnu akciju “Svima dobar tek” i prikupio zadovoljavajuću količinu hrane. Povod ovoj akciji je u prvom redu pomoć siromašnima, ali i upozorenje nadležnom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa na katastrofalno stanje u splitskoj menzi, jednolične jelovnike i slab asortiman, neusporediv sa onima u Zagrebu i drugim gradivima.

Ministarstvo se ograđuje od odgovornosti i lopticu prebacuje na nadležni SC:

– MZOŠ pozdravlja svaku humanitarnu akciju, međutim moramo napomenuti da su studenti financirali samo četvrtinu donirane hrane, dok je MZOŠ financirao kroz subvencije ostale tri četvrtine, istaknuo je Hrvoje Lovrić iz Ureda za odnose s javnošću MZOŠ-a, pojašnjavajući kako studenti plaćaju za puni obrok 4,40 kune, dok im nešto više od 12 kuna financira Ministarstvo. Sve to ide na konto SC-a. Inače, prosječna cijena kompletnog studentskog obroka nije se mijenjala od 1996. godine.

– Za poslovanje studentskih centara odgovorni su njihovi ravnatelji. Ministarstvo je splitskom SC-u u 2010. doznačilo 26,3 milijuna kuna, što je čak 3,5 milijuna kuna više od planiranog.

Dakle za oskudicu na policama i stolovima splitske menze okrivljuju vodstvo SC-a u Splitu, čija je ravnateljica Gordana Raos, pa vam prenosimo i njezin stav o ovome.

– Asortiman hrane u kantinama i menzama SC-a Split, unatoč globalnim gospodarskim poteškoćama, a zahvaljujući snalažljivosti i organiziranosti postojeće Uprave SC-a, nije nimalo skromniji nego prije.

– Razlika je samo što već tri godine ne nudimo linoladu i sladoled i to zato što smo zbog velike potrošnje tih namirnica od strane studenata imali velika potraživanja prema MZOŠ-a, ističe Raos, te objašnjava kako su te slastice ukinuli zbog naraslih troškova koji su utjecali na smanjenje ponude toplih obroka, koji su, tvrdi, smisao subvencionirane studentske prehrane.

Nadalje, navodi kako mjesečne subvencije koje MZOŠ dodijeli na “iksici” za prehranu studentima Splitskog sveučilišta iznose oko sedam milijuna kuna, a studenti realiziraju oko 3,4 milijuna, odnosno manje od 50 posto.

– Na sreću, svi studenti ne realiziraju sva dodijeljena prava subvencije. Kada bi to učinili svi koji imaju dodijeljeno pravo, to ne bi baš bilo dobro ni za koga.

Na kraju, Gordana Raos naglašava kako se samo za hladne artikle potroši oko 11 milijuna, pa nema novca za čokoladu, linoladu, sladoled, coca-colu i biftek…

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Slobodne Dalmacije.

Prati nas na

Kontakt

  • Adresa: Ruđera Boškovića bb
  • Split, 21000, Hrvatska

Nalazite se: Naslovnica